Gázjelző rendszerek

A gázjelző rendszerek különböző mérgező és éghető gázok jelzésére szolgáló eszközök. A rendszer folyamatosan méri az adott gáz koncentrációját. A coveszélyes koncentráció 20%, illetve 40%-os mértékénél a gázjelző központ hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a területen tartózkodókat, valamint vezérli a biztonsági berendezéseket (szellőztetés, gáz elzárás, stb.).

Leggyakrabban a szénmonoxid (CO) jelenlétének észlelésére van szükség. Ez a gáz színtelen, szagtalan és a mérgezés első jelei nem egyértelműek, ezért rendkívül veszélyes. Jellemzően mélygarázsokban kerülnek telepítésre.

Kazánházakban szükséges lehet a földgáz jelenlétének, szivárgásának észlelése. Erre metán (CH4) érzékelőket alkalmazunk. Ebben az esetben szükséges az eszközök robbanásbiztos szerelése, hogy a rendszer gázszivárgás esetén ne váljon gyújtóforrássá.

Egyedi esetekben szükséges lehet egyéb gázok detektálása is. Ilyen az ammónia (NH3), aminek a jelenlétére jellemzően hűtőgépházakban számíthatunk és a szén-dioxid (CO2), amelynek megjelenésé borospincékben valószínűsíthető. Ipari környezetben különféle oldószerek kimutatása elengedhetetlenül fontos, ilyenek az etanol (C2H5OH), hexán (C6H14), xylol (C8H10).

Az általunk telepített és karbantartott rendszerek: Völgas, Detnov, Notifier, Szenzortechnika

gazjelzo_right